• Kısır
  • Karbonhidrat
    %71
  • Yağ
    %19
  • Protein
    %10
  • Karbonhidrat (g)
    0
  • Yağ (g)
    0
  • Protein (g)
    0
  • Lif (g)
    0
  • Kolesterol (mg)
    0
  • Sodyum (mg)
    0
  • Potasyum (mg)
    0
  • Kalsiyum (mg)
    0
  • Vitamin A (iu)
    0
  • Vitamin C (mg)
    0
  • Demir
    0

Kısır kaç kalori ?

Kısır, hem lezzetli hem besleyici bulgurun çeşitli sebze ve baharatlar ile zenginleştirilen, herkesin severek tükettiği bir atıştırmalıktır. Özellikle kadınların ‘’altın günü’’ atıştırmalıklarının başında gelen kısır, zengin besin değeri ve sağlık açısından vücuda birçok fayda sağlamaktadır. Peki kısırın besin değeri, kısırın faydaları ve sağlık üzerine etkileri, kısır nasıl yapılır, diyet yaparken kısır tüketilir mi, 1 porsiyon kısır kaç kkal, farklı kısır tarifleri,  gibi soruların cevaplarını gelin hep birlikte cevaplayalım.

Kısır besin değeri

Kısırın ana maddesi bulgur, çeşitli sebze ve baharatlar ile zenginleştirilmesi sonucunda, makro ve mikro besin ögelerini içererek oldukça zengin bir besin değerine sahiptir. Kısır, karbonhidrat, protein, yağ, yüksek lif, sodyum, potasyum, kalsiyum, A vitamini, C vitamini, folik asit bulunmaktadır. Kısır B grubu vitaminlerinden sadece B12 içermemekle birlikte başlıca tahıl vitamini olarak bilinen B1 (Tiamin)’den zengindir. 

Kısırın faydaları ve sağlık üzerine etkileri

Kısır yüksek lif içeriği sayesinde, uzun süreli tokluk hissi sağlar, sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldırır, kabızlığa iyi gelerek daha rahat bir tuvalete çıkmanızı sağlar. Yüksek lif içeriği ve bitkisel kaynaklı proteini açlık mekanizmanızı kontrol eder, tatlı krizlerinin önüne geçer, ayrıca kolestrol dengesi sağlar.  Total ve LDL kolestrol düşürücü etkisi vardır. B grubu ve C vitamini açısından zenginliği sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu hastalıklara karşı korur. İnce köftelik bulgur ile yapılan kısır pirince kıyasla daha az kalorilidir. B grubu vitaminlerinden zengin olduğunu söylemiştik. Yüksek B1 vitamini sayesinde sinir ve kas sistemi sağlığını korur ve geliştirir.  Hamilelik döneminde özellikle bebeğin büyüme ve gelişmesinde etkili bebeğin sinir ve omurilik sisteminde etkili folik asit açısından zengin olması sebebi ile hamilelerin tüketilmesi tavsiye edilir. İçerisine giren sebzelerden daha çok demir içeren kısır, kansızlığa iyi gelir. Ayrıca kısırın, birçok baharat ve ana malzemelerinde yer alan biyoakitf bileşenler kansere karşı korur (bağırsak kanseri). Kısır birçok kronik hastalık üzerine koruyucu etkisi vardır. Kalp damar hastalıkları, diyabet (şeker), Alzheimer hastalığına, safra taşlarına, anemi gibi birçok hastalığa karşı koruyucu potansiyel etki göstermektedir. Kısır, çocukluk döneminde zihinsel ve kemik gelişimini arttırmaya yardımcı tam bir vitamin mineral deposudur. Kısırı içine koyulan baharatlardan özellikle pulbiber, metabolizmayı hızlandırıcı, yağ yakımını arttırıcı etki göstermektedir. Kırmızı pulbiber biyoaktif bileşeni, kapsaisin vücut ağrılarını azaltırken, kırmızı pulbiberin çok güçlü bir antioksidan olmasını sağlar. 

Kısır nasıl yapılır ?

Klasik kısır, ince bulgurdan yapılır. Tüketim ölçünüze göre ince bulguru yarım saat ıslatmanız gerekmektedir. Bu esnada ağzı kapalı bir kapta şişen bulgur içerisine dilediğiniz sebze, yeşillik, salça ve baharatla ile lezzetlendirebilirsiniz. Kişiden kişiye göre değişmek ile birlikte nar ekşisi ya da limon ilavesinin ardından tuz da ilave edildikten sonra marul ya da turşu ile birlikte tüketebilirsiniz.

Diyette kısır yenir mi ?

Diyet yaparken kısır elbette tüketilir. Ancak dikkat etmenizde fayda olan birkaç şey var. Öncelikle diyette kısır tüketirken ilk dikkat etmeniz gereken şey porsiyon ölçüsüdür. Kısır ana maddesinin bulgur olması sebebi ile, ekmek grubunda değerlendirilir. Bu nedenle fazla kısır tüketimi, kilo almanızı sebep olabilir. Ancak porsiyon ölçüsü göz önünde bulundurarak tükettiğinizde ise kilo verme sürecini hızlandırır. Diyette kısır tüketirken yağ, salça ve tuz miktarını azaltıp, baharat ve yeşillik miktarını arttırıp, ayrıca kısırı yüksek tuzlu salamura turşu yerine marul, maydanoz ve dilediğiniz sebzeler veya 1 su bardağı ayran ile tüketmeniz neticesinde kısırın kilo ile ilgili herhangi bir sıkıntısı bulunmuyor. 

1 porsiyon kısır kaç kalori ?

Kısır diyet yapan ya da yapmayan herkes için hem ana hem de ara öğünde tüketilen bir besin alternatifidir. Ana ve ara öğünlerde tüketeceğiniz kısır miktarı farklılık gösterir. Bu sebep ile ortalama olarak anlatmak gerekirse 100 gram kısır 70 kkal olup, 2,5 gram lif içermektedir. Kısırın kalorisini düşürmek isteyenler yeşillik miktarını arttırabilirler.

Farklı kısır tarifleri

Kısırın ana malzemesi olan ince bulgur yerine, diyette farklılık olması amacı ile çeşitli tahıl ve sebzelerden yararlanabilirsiniz. Örneğin kinoalı ksıır, karnabaharlı kısır, havuçlu kısır, pancar suyu ile kısır, mercimekle kısır gibi besinlerden de yararlanabilirsiniz. 

Kinoalı kısır tarifi

Kinoayı bir kapta ıslatın, biraz bekledikten sonra küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar su ile ocakta pişirin. Piştikten sonra suyunu süzün, ve ılımaya bırakın. Sonrasından dilediğiniz sebze ve baharatlar ile kinoalı kısır tarifinizi zenginleştirebilirsiniz.