• Karpuz
  • Karbonhidrat
    %89
  • Yağ
    %4
  • Protein
    %7
  • Karbonhidrat (g)
    0
  • Yağ (g)
    0
  • Protein (g)
    0
  • Lif (g)
    0
  • Kolesterol (mg)
    0
  • Sodyum (mg)
    0
  • Potasyum (mg)
    0
  • Kalsiyum (mg)
    0
  • Vitamin A (iu)
    0
  • Vitamin C (mg)
    0
  • Demir
    0

Karpuz kaç kalori ?

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden bir tanesi olan karpuz, yaz aylarının sıcak ve kuraklığında serin ve lezzetli tadı ile severek tüketilmektedir. Zengin besin değeri ile birçok yararı bulunan karpuzun 1 porsiyonu kaç kkal ? Karpuzun faydaları, sağlık üzerine etkileri nelerdir ? Diyetteyken karpuz tüketilir mi gibi soruların cevabına gelin hep birlikte bakalım. 

Karpuz besin değeri 

Karpuzun %95’i sudan oluşmaktadır. Meyveye renk veren Beta-karoten ve likopen dahil olmak üzere karotenoidlerden ve aminoasit açısından da zengindir. Karpuz lifli yapısının yanında A, C, B1 ve B5 vitaminlerinden zengindir. Potasyum, magnezyum gibi faydalı vitamin ve mineralleri içermektedir. 

diyette karpuz yenir mi ?

Diyet yapanların karpuz tüketirken mutlaka porsiyon ölçüsü göz önünde bulundurmalıdır. Çünkü karpuzun her ne kadar %95’ini su oluştursa da, meyve şekeri (früktoz) yüksek bir meyvedir. Diyet yaparken gıdaların glisemik indeksi çok önemlidir. Karpuz glisemik indeksi yüksek bir meyvedir. Yani kan şekerini hızla yükseltebilir. Bu sebeple özellikle diyabet (şeker) hastalarının ve diyet yapanların, karpuz tüketirken posriyon ölçüsüne çok dikkat etmelidir. Karpuzun fazla tüketimi kilo alımına sebep olabilir. Meyve değişim listelerine göre, 1 porsiyon karpuz boydan boya ince bir dilim 200 gram olacak şekildedir. 1 porsiyon (200 g) karpuz yaklaşık 75 kkal’dir. Günlük C vitamini gereksiniminin %20’sini karşılar. Karpuzun yüksek glisemik indeksi sebebi ile halk arasında da sıklıkla beraber tüketilen karpuz – peynir tüketimi çok doğru bir ara öğün alternatifidir. Çünkü peynir içerisindeki protein karpuzun kan şekerini hızla yükseltmesini önler. Bu sayede uzun süreli tokluk hissi sağlarken, kilo verme sürecine yardımcı olur. Karpuzu diyet yaparken tek başına dilimleyerek tüketebileceğiniz gibi, sağlıklı smothie tariflerinizde de kullanabilirsiniz.

Karpuzun faydaları nelerdir ?

Karpuz meyvesinin %95’i sudan oluşması sebebi ile vücutta su dengesinin sağlanmasında, vücutta istenmeyen suların ve toksin maddelerin ödemin atılmasını sağlar. Karpuzun içeriğinin yüksek su içeriği bu meyvenin lif içeriğinin çok yüksek olmaması ile sonuçlanmaktadır. Yüksek su içeriği ise daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Sindirimin rahatlamasını sağlar. Daha rahat bir dışkılama sağlar. Karpuzun C vitamini içeriği güçlü antioksidan olmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde hücre hasarını önler. Hücre yenilenmesini ve onarımını sağlar. Kansere karşı korur. Karpuzun biyotaktif bileşenlerinden karpuza renk veren likopen, aynı zamanda prsotat kanserinin önlenmesinde etkili olduğuna dair çalışmalar mevcuttur. Karpuzun A vitamini içeriği ile de antioksidan özellik gösterirken, göz sağlığını korur. Cilt ve saç parlaklığını arttırır. Cilt yenilenmesini sağlarken yaşlanma karşıtıdır. Karpuzun aminoasit içeriği (sitrulin ve arginin) kas yapısını katılar. Kas ağrılarını azaltırken sporcular da performans arttırıcı etki gösterir. Bu özelliği ile sporculara antreman öncesinde karpuz tüketebileceğini söyleyebiliriz. Karpuz içerdiği potasyum ile kalp sağlığın korur. Karpuz içerisinde yer alan biyoaktif bileşenler nitrik oksit seviyesinin artmasını sağlar. Bu sayede hipertansiyona karşı etkilidir. Kan basıncını dengeler. Kan damarlarınızın genişlemesini yardımcı olur. Kolestrol düşürücü sağlık üzerine potansiye etkileri bulunmaktadır. 

Karpuzlu smothie tarifi 

200 gram karpuz

4 yemek kaşığı yoğurt ( ya da 200 ml yağsız süt)

Yapılışı: Malzemeler blenderize edilerek, buzlukta 15-20 dk bekletilebilir. Tadı arttırmak için dondurulmuş böğürtlen de ilave edeceğiniz  smothienizi isterseniz tüketirken taze nane yapraklarından da yararlanabilirsiniz.