• Ekmek
  • Karbonhidrat
    %84
  • Yağ
    %3
  • Protein
    %13
  • Karbonhidrat (g)
    0
  • Yağ (g)
    0
  • Protein (g)
    0
  • Lif (g)
    0
  • Kolesterol (mg)
    0
  • Sodyum (mg)
    0
  • Potasyum (mg)
    0
  • Kalsiyum (mg)
    0
  • Vitamin A (iu)
    0
  • Vitamin C (mg)
    0
  • Demir
    0

Ekmek kaç kalori

Ekmek tanımına göre;  çeşitli tahıl unundan yapılmış hamurun ateşte, sac üzerinde, tandırda, fırında veya tepside pişirilmesiyle hazırlanan yiyecek olarak tanımlanmaktadır. Çeşitli tahıl tanelerinin birçok üretim prosesine tabii tutularak sofralarımızın baş tacı beslenmenin temel yapı taşı olan ekmek zengin besin içeriği ve değerine sahiptir. En çok tüketilen besin maddelerinden biri olan ekmek, buğday Ekmeği, tahıl ekmeği, yulaf ekmeği, sarı buğday ekmeği, köy ekmeği, çavdar ekmeği, kepek ekmeği gibi birçok ekmek çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde ekmek tüketimi kişi başına Avrupa’ya göre 3 katı fazladır. Bu denli fazla tüketilen ekmek ile ilgili herkesin en çok merak ettiği soruları bu yazımızda derledik. Ekmeğin besin değeri, ekmek çeşitleri, Hangi ekmeği tüketmeliyim, ekmeğin faydaları, diyette ekmek tüketilir mi sorularının cevabını gelin hep birlikte cevaplayalım.

Ekmek besin değeri

Ekmek çeşitlerine göre besin değerinde minimal farklılık gösterse de beyaz ekmek karbonhidrat, protein, yağ ve lif içerir. Birçok vitamin ve mineral açısından zengindir. Tahıl bazlı vitaminlerinden olan B1 (tiamin) ‘den zengindir. Ayrıca, demir, riboflavin (B2 vitamini), niasin (B3 vitamini) ve folik asit içermektedir. 

Ekmeğin faydaları nelerdir ?

Ekmek yüksek lif içeriği sayesinde kabızlık problemini giderir. Genel olarak tüm ekmek çeşitleri B grubu vitaminlerinden zengin olması sebebi ile sinir ve sindirim sistemi sağlığını korur. Enerji metabolizmasında görev alır. Vücuda gerekli enerjiyi sağlarken, bitkisel protein içeriğine sahiptir. Üretiminde çeşitli besinler kullanılarak yapılan ekmekler farklı biyoaktif bileşenler de içermektedir. Örneğin, kepek oranı arttırılmış kepek ekmeği beyaz ekmeğe kıyasla daha yüksek lif içerir. Badem unu veya keten tohumu unu ile zenginleştirilen ekmekler ile omega-3 içeriği oluşturuluyor. Doymamış yağ oranının artması ile kalp ve damar sağlığını korur. Kronik hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. 

Hangi ekmeği tüketmeliyim ? 

Çeşitli tahıl tanelerinin işlenmesi, un haline getirilip, birçok ekmek çeşidi yapılmaktadır. Peki ekmek tercihimizi hangi ekmekten yana kullanmalıyız ? Hangi ekmeği yemeliyiz? Hangi ekmek daha sağlıklı? 

Birçok ekmek çeşidinden size birkaç ekmek çeşidinin içeriğini özetledik.

1- Tam tahıllı Ekmek 

Tam tahıllı ekmek beyaz ekmeğe (buğday ekmeğine) kıyasla çok daha fazla alınan besinin enerjiye çevrilmesinde etkili olan folat içerir. Beyaz ekmekten farkı hamurunda işlenmemiş buğday kullanılarak daha fazla lif ve vitamin mineral alımı yapabilmenizdir. 

2- Çavdar Ekmeği

Tarihin en eski ekmeği oalrak bilinen çavdar ekmeği özellikle lezzetinin yanında doyuruculuğu oldukça fazladır. Diyet yapanların, şeker hastalarının ve daha birçok kişinin tercih edebileceği çavdar ekmeği yüksek lifli yapısının yanında yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. 

3- Kepekli Ekmek

Kepekli ekmek, beyaz ekmeğe kıyasla düşük glisemik indekse sahiptir. Beyaz ekmeğe kıyasla ununda kepek miktarı çok yüksektir. Bu sayede yüksek lif içerir ve sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Ancak kepek ekmeği vücutta demir gibi minerallerin emilimini etkileyebilmektedir.  Bu sebeple emilim problemleri yaşayan bireylerin tüketmekten kaçınması gereken bir ekmektir.

4- Ekşi mayalı ekmek

Ekşi mayalı ekmek post probiyotik oalrak bilinen fermente bir ekmektir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan ekmek,  doğal probiyotik kaynağıdır. Ekemk yapısında yer alan glütenin %40 daha fazla parçalanmasını sağlayarak, kısmı glüten intoleransı olan bireylerin tercih edebileceği bir ekmektir. Yüksek tok tutucu etkiye sahiptir. 

Bahsettiğimiz birkaç ekmek çeşidinden sonra; 

1 dilim ekmek kaç kkal ? 

Ekmek değişim listelerinde ekmeğin porsiyon ölçüsü 1 ince dilim 25 gramdır. 25 gram ekmek yaklaşık 70 kkal’dir. 3 gram lif içerir. Ancak ekmek çeşitlerinde birer diliminde en çok değişen şey lif miktarı ve vitamin mineral içeriği ile birlikte glisemik indeksidir. Bu sebeple sağlık açısından beyaz ekmeğe kıyasla daha faydalı olabilecek ekmek çeşitleri tercih edilebilir. 

Diyette ekmek tüketilir mi ? 

Diyette bazı beslenme uzmanları ekmeği tamamen çıkarırken bazı beslenme uzmanları ekmeğe muhakkak yer vermektedir. Ekmek tüketiminde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta porsiyon ölçüsüdür. Porsiyon kontrolü yapmayan bireylerin fazla ekmek tüketimi kilo alımına sebep olabilir.