Kahve aslında kahvaltı sonrasında herkesin keyifle tükettiği bir içecektir. Ama son zamanlarda zayıflama diyeti yapan bireylerin kahvaltı öncesinde güne kahve ile başlayarak hatta bazı zamanlarda kahvaltı yerine dahi tüketerek zayıflamaya yardımcı olduğu görülmektedir. Bu durum şu şekilde açıklanabilir. Kahve kafein miktarı oldukça yüksek olan bir içecektir.
Kafein tüketiminin iştah mekanizması üzerine birçok etkisi bulunmaktadır. Tokluk hormonu salgılanmasını tetikleyerek besin tüketimini azaltarak kilo vermeye yardımcıdır. Ancak tek başına her sabah aç karnına kahve tüketmek maalesef kilo vermek için yeterli değildir. Kahve metabolizma hızını arttırıp yağ yakımına yardımcıdır. Bağırsakları çalıştırarak kabızlık gibi problemlerin giderilmesine yardımcıdır. Ancak kahvenin bu etkisi sadece aç karnınıa tüketilmesi neticesinde değildir. Örneğin kahvaltı öğünü veya öğle yemeği sonrasında tükettiğiniz 1 fincan kahve de hazmı kolaylaştırır, besinlerin yakımını hızlandırır. Yani kahveyi ne zaman tüketeceğinizden ziyade nasıl tüketeceğiniz daha önemlidir. Krema, şeker eklemeden tüketeceğiniz sade bir kahve vücudunuz için yararlı olacaktır.
Kahvenin yanında veya sonrasında su içmeniz ise kahve diüretik bir maddedir. Yani idrar söktürücü de denilebilir. Bu nedenle vücudunuzun kaybettiği suyu tekrar yerine koyabilmeniz için bol bol su tüketmelisiniz. Bir bireyin günlük maksimum kafein alımı 300 mg ile sınırlıdır. 1 fincan kahve çeşidine de bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 80 mg kafein içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde fazla kahve tüketiminiz kafein fazla kafein alımına bağlı olarak kalp çarpıntısına sebep olabilmektedir.
kahve kahve içmek aç karnına kahve içmek zararlı mı