Paleo Diyeti Nedir ?
Paleo diyeti, eski çağlara dayanan bir beslenme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzun yıllar öncesinde, Paleolitik çağdaki gibi beslenme tarzını baz alan bir beslenme yöntemidir. Yani, besinlerin hiç işlem görmeden tüketilmesi odaklı olan bir beslenme tarzıdır. Paleolitik çağdan bu yana süregelen bu beslenme tarzını ilk kez Loren Cordion Paleo diyeti kitabı ile duyurmuştur. Ülkemizde ise bu diyet “Taş Devri Diyeti” olarak bilinse de, “İlkel diyet”, “Av-avcı diyeti” gibi birçok isimle de anılmaktadır.
“Bir mağara adamı gibi yemek ye ve kilo ver”
Paleo diyeti “Bir mağara adamı gibi yemek ye ve kilo ver” sloganı ile ortaya çıkmış bir diyet çeşidi olarak, zayıflama diyetlerinde yeni bir diyet tarzı olarak karşımıza çıkıyor. Bu diyet biçimnde minimum işleme ve pişirme kullanılması, ayrıca diyetin ana amacı; yüksek protein ve yüksek lif içeriği ile kalori kısıtlamasıyla bir zayıflama biçimidir.
Paleo Diyeti Nasıl Yapılır / Taş Devri Diyeti Nasıl Yapılır?
Paleo diyetinin ana amacının besinlerin minimum işleme ve pişirme yöntemi kullanılarak tüketilmesi olması sebebi ile Paleo diyeti yapılırken ilk olarak hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Yani beslenme tarzında besinlerin doğal olarak tüketilmesi önerilir. Diyet süresince tüketimi serbest olan ve kaçınılması gereken besin grupları mevcuttur. Besinlerin doğal tüketimi esas alındığnda serbest grubun başında sebze ve meyve grubu gelmektedir.
Paleo Diyeti Faydaları, Taş Devri Diyeti Faydaları Nelerdir?
Paleo diyetini bu diyetin kalp damar hastalıklarından, yüksek tansiyona, kanser dahil olmak üzere birçok kronik hastalığıa karşı koruyucu ve hastalık riskinde azalma olduğunu savunmaktadır. Ancak Paleo diyetinin uzun vadeli sonuçları henüz klinik çalışmalarla desteklenmediği için kısa vadede yapılması ömgürülmektedir.
Paleo Diyeti (Taş Devri Diyeti) Zararları?
Uzun dönem uygulanan Paleo diyetinin ön klinik çalışmalarından elde verilerde, bu diyette özellikle tüketilmemesi gereken bir grup olan süt ve süt ürünleri sebebi ile bireyler kalsiyum ve D vitamini eksikliği görülebilmektedir. Bu da kemik ve kas problemlerini sebep olabilmektedir. Tahıl gurubunun yetersiz olması başta B grubu vitaminlerinin eksikliği (yorgunluk, halsizlik, dikkatsizlik, ağız kokusu vs.) ve posanın düşmesine bağlı olarak konstipasyon görülebileceğini söylemektedir.
Paleo Diyeti Yasaklı Besinler nelerdir ?
• Süt, peynir, ayran, yoğurt, kefir, dondurma, süt tozu, krema gibi süt ve süt ürünleri
• Makarna, pirinç, bulgur, ekmek, kraker, krep, yulaf ezmesi, lazanya, sandviç gibi tahıl ürünleri
• Patates, mısır, mısır şurubu Meyve suları, asitli içecekler, enerji içecekleri ve alkol
• Maş fasulyesi, kuru fasulye, bakla, barbunya, mercimek, nohut, soya fasulyesi, yer fısıtığı, fıstık ezmesi, kara fasulye gibi bakliyat çeşitleri
Gibi liste uzayabilmektedir.
Paleo Diyeti Serbest Besinler nelerdir ?
• Tavuk eti, dana eti, hindi, biftek, domuz eti, kuzu eti, tavşan eti, kaz eti gibi et çeşitleri
• Somon, ıstakoz, istiritye, kılıçbalığı, alabalık, ton balığı, sardalya, orkinos, yengeç, karides gibi deniz ürünleri
• Kuşkonmaz, kereviz, enginar, ıspanak, lahana, kabak, brokoli, maydanoz, patlıcan, yeşilsoğan, avokado, biber(sarı,yeşil,kırmızı), karnıbahar, pırasa, domates, taze yeşil fasulye, taze nane, brüksel lahanası gibi sebze çeşitleri
• Elma, mango, erik, yaban mersini, üzüm, mandalina, portakal, incir, ananas, çilek, limon, muz, şeftali, ahududu, karpuz ve kavun tüketimi serbest olan besinlerdir.
Gibi liste uzayabilmektedir.
Paleo Diyet Listesi Örneği
Sabah :
- 2 yumurta
- İstediğimiz yeşillikler
- 10 adet fındık/ 7 adet badem
Ara :
- 3 adet hurma
- 2 adet kuru erik
Öğle :
- 120 g fırında/ızgara/ haşlama kırmızı et/ 150 g tavuk eti/ 180 g hindi eti
- Bol yeşil salata
Ara :
- Dilediğimiz meyve çeşidi (1 porsiyon)
- 10 adet yer fıstığı
Akşam :
- 8-10 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
- Mevsim salata
Gece :
- 1 porsion meyve